ОбС няма да допусне създаване на напрежение между България и Северна Македония заради Македонския културен център в Благоевград, обяви Р. Тасков

ТОП НОВИНИ

Общински съвет Благоевград няма да допусне създаване на напрежение между България и Република Северна Македония заради планираното откриване на Македонски културен център „Никола Вапцаров“ в Благоевград, планува за 30-ри октомври, каза на пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков.

Центърът, който ще носи името на един от големите български поети, родом от Банско, е изграден в частен имот, поради което инициаторите за създаването му не са се нуждаели от разрешително за откриването му, стана ясно от думите на председателят на Общински съвет.

Председателят на местния парламент изрази безпокойството си, относно появилата се информация, че центърът ще се финансира от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права – „организация, която защитава правата на угнетеното македонско малцинство в България”.

Все пак Радослав Тасков изрази надежда, че това няма да се случи, предвид съобщенията в медиите от изминалия ден, в които се цитира премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който заяви, че РСМ подготвя документация за откриването на културен център в Благоевград.

„Общински съвет Благоевград се произнесе по темата с декларация, приемането на която се наложи, заради спорни текстове в обявлението за създаването на културния център и неща, които създават предпоставки за възникване на напрежение между двете съседни държави. Ще цитирам: „Македонското международно движение за правата на човека призовава медиите, журналистите, политическите партии и всички, които наистина са заинтересовани да защитават човешките права, да осъдят системното нарушаване на правата на македонците“. С приемането на въпросната декларация не сме имали за цел да създаваме напрежение, дори напротив. Целта ни беше да се спрат всякакви опит за това“, каза Радослав Тасков, припомняйки за посегателствата, които бяха извършени върху двата новооткрити български културни центъра в Р Северна Македония.

Той добави, че ако македонската държава гарантира, че създаването на културния център в Благоевград има за цел укрепване и подобряване на взаимоотношенията между двете държави, то би подкрепил инициативата. Според Тасков трябва да се изчака да мине официалното откриване на центъра, за да се види каква реално е истинската цел на създателите и до колко македонската държава действително ще гарантира, че няма да бъде допусната антибългарска реторика и създаване на напрежение.

За откриването на културния център в Благоевград се очаква да пристигнат политически лидери от РСМ, сред които такива, които са известни с негативното си отношение спрямо България. Премиерът на съседната ни държава няма да присъства на откриването, като самият той обясни, че по същото време се налага да бъде в Скопие. На този фон се предвижда засилено полицейско присъствие в Благоевград и стриктно следене за недопускане ескалация на напрежението.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков беше категоричен, че не трябва да се допуска провокация и създаването на напрежение, поради което изрази готовност да се предприемат всички законови действия, ако в крайна сметка се окаже, че това е целта на създателите на Македонския културен клуб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *