Исканият референдум ще струва на Благоевград около 400 хил. лв., обяви кметът Илко Стоянов и предложи 6 допълнителни въпроса

ТОП НОВИНИ

Искането за провеждането на референдум в Благоевград бе използвано като част от предизборната кампания на определени хора, коментира на пресконференция кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, който припомни, че през тази седмица в Общински съвет бе внесена подписка с над 12 000 хил. подписа. Тя има за цел да инициира провеждането на референдум, относно решението на местния парламент, с което бе дадено съгласие на Община Благоевград да поеме дългосрочен дълг от над 17 млн. лв. за реализирането на проект „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“.

Илко Стоянов посочи, че до този момент многократно е бил цитиран от различни политици, които са припомняли пред обществеността, че е бил защитник на гражданските допитвания и че именно заради тях е напуснал Общински съвет. Той добави, че по време на провеждането на подписката му е направило впечатление, че никъде не се изкарва въпроса, на който ще трябва да отговорят хората и че част от тях са се подписвали, защото са били питани искат ли да има аквапарк и да не се допуска застрояване на парк Бачиново.

„В моята политика влиза Бачиново да бъде зелено и да имаме аквапарк. Лъжи са, че Бачиново ще бъде застроявано. Изцяло приветствам това, че хората искат да има аквапарк и зелено Бачиново. Неколкократно обявих, че проектът, който предлагахме по ФЛАГ няма как да се случи, защото ние тепърва влизаме в съда, след обжалването от страна на областния управител“, посочи Стоянов.

Според него темата, свързана със „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“ е предизвикала толкова голям дебат, защото чрез предложения проект е настъпил икономическия интерес на определени кръгов в три посоки.

„Видяхме, че има идея аквапарка да бъде разрушен. Първоначално се цели там да има градинка или нещо друго, а после да се направи кооперация. Това няма да се случи докато съм кмет. Другият интерес, който беше настъпен е на онези, които искат да застроят Бачиново. Ако този проект беше почнал да се реализира, щяхме да сложим край на тези желания на частни собственици. Третото важно крило е минералната вода, която е нашето богатство и аз искам в голяма степен да остане наша, за да може кмет и Общински съвет да развие тази идея, а не да минава в частни ръце. Искам поне 70 процента от тази вода да остане в ръцете на Община Благоевград, а не в частни ръце.

Казвам тези неща, защото въпроса, който беше зададен не е достатъчно ясен. Приветствам хората, които се подписваха. Този референдум ще струва около 400 хил. лв. Въпросът е неясно зададен и няма да допринесе за нищо. Аз винаги съм бил за пряка демокрация и подкрепям референдума, но за да му предадем съдържание, ще предложа на вниманието на ОбС, ако референдумът е законосъобразен след проверката, гражданите да отговорят на 6 допълнителни въпроса“, допълни той и предложи следните въпроси:

1. Съгласни ли сте Община Благоевград да запази и развие аквапарка и той да не бъде разрушаван?
2. Съгласни ли сте Бачиново да остане изцяло зелена зона, без право на застрояване?
3. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно 70 % от ресурсите си от минерална вода?
4. Съгласни ли сте Община Благоевград, самостоятелно, да развие нова ски зона в местността Бодрост, Картала?
5. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно високотехнологична и паркова зона на територията на бившите казарми в града?
6. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно Индустриална зона Зелена дол?

По думите му отговорът на тези 6 въпроса ще даде яснота за стратегическото развитие на Община Благоевград. „Зададени по този начин, въпросите са изключително разбираеми и могат само да подкрепят политиката на който и да е било кмет, давайки му ясна концепция за развитието на Благоевград“, каза Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *