Най-малко 25 души, сред които бременна жена и 13 деца, загинаха при обстрел в Харков

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

В Харков конвой с автомобили на цивилни е бил обстрелван. Загинали са най-малко 25 души, сред които бременна жена и 13 деца, съобщават от украинската прокуратура, предава БНТ. 

Президентът Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в освободените селища около Харков е подобна на тази в Буча и Ирпин. Тази нощ Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, която осъжда незаконните опити на Русия да анексира територии.

Решението разгневи постоянния представител на Москва, а заедно с него „против“ гласуваха 4 други държави от общо над 190. Часове по-късно последваха нови руски удари в различни части на Украйна.

Със сирени за въздушна тревога започна денят в Киев. Без да посочват къде точно от областната администрация на украинската столица съобщиха, че селище в района на града е било ударено от дронове камикадзе тази сутрин. На място са изпратени екипи на службите за спешна помощ. Нанесени са щети на критична инфраструктура.

Украйна ексхумира десетки тела в два освободени града, сред тях и бебе

Ракетни удари тази сутрин и в южния град Николаев. Съобщава се, че е разрушена пететажна жилищна сграда.

В обръщение по време на среща на Световната банка и Международния валутен фонд Володимир Зеленски призова за увеличаване на финансовата подкрепа за Украйна.

Според него страната се нуждае от 55 млрд. долара – 38 за покриване на бюджетния дефицит, а останалите, за да започне възстановяване на инфраструктурата.

„Колкото по-голяма подкрепа получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война. А постигането на по-голяма стабилност възможно най-скоро ще гарантира, че тази жестока война няма да се разпространи и в други държави“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Със 143 гласа „за“, 5 „против“ и 35 „въздържали се“ ООН заклейми действията на Москва. Общото събрание прие резолюция, която осъжда опитите за незаконно анексиране на части от Украйна.

Украинският град Николаев отново беше подложен на ракетен обстрел

„ООН няма да толерира опити за незаконно анексиране. Днес Русия нахлува в Украйна, но утре това може да се случи на територията на друга държава. Вие може да сте следващите“, каза Линда Томас-Грийнфилд, постоянен представител на САЩ в ООН.

В текста се изразява и подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници. „Против“ гласуваха Русия, Северна Корея, Беларус и Никарагуа.

Изненада беше подкрепата за резолюцията от страна на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други членове на Съвета за сътрудничество в Залива, както и на Бразилия. Китай се въздържа.

„Общото събрание прие един политизиран и открито провокативен документ, който не просто пренебрегва всички факти, но е и предпоставка за това да се попречи на всички бъдещи усилия за намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна“, допълни Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

Американският президент Джо Байдън определи резолюцията като послание към Москва, че не може да изтрие суверенна държава от картата или да променя граници със сила. Байдън допълни, че светът е по-решен и по-обединен от всякога да потърси отговорност от Русия за действията ѝ./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *