Във Великобритания предлагат ваксина срещу маймунска шарка на рисковите групи

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СВЯТ

Броят на заразените там е около 800

България разчита на много почиващи от Великобритания. Там обаче в момента случаите на маймунска вариола драстично растат. Първите случаи у нас също вече са факт. Възможно ли е летният туристически сезон да донесе и неочакван бум на заболяването разказва Павлина Трифонова.

Броят на заразените в Англия вече е около 800, като само за последните 4 дни имаше увеличение на потвърдените случаи с 38%. Въпреки че всички болни се подлагат на 21-дневна карантина и се проследяват и тестват близките им контакти, изглежда разпространението на маймунска шарка не намалява.

Доктор Розамунд Люис от Световната здравна организация предупреждава да не се допуска хвърляне на вина към определени групи от населението, тъй като това ще затрудни справянето с проблема.

„Това включва мъже, които правят секс с мъже, но също така се отнася и до хора, които пътуват между различни държави и могат да са носители на вируса без да го знаят”, казва тя.

Във Великобритания вече предлагат и ваксина за най-уязвимите групи хора – бисексуални и хомосексуални мъже.

Властите излязоха и с препоръки към болните да не правят секс, докато са в карантина и да не стоят в едно жилище с домашни животни, защото има риск да заразят и тях./нова тв, сн: lupa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *