Балкански театрален фестивал ще се проведе от 24 до 29 октомври в Благоевград

България ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна Македония се събират на сцената на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград и зала „Яворов“ от 24 до 29 октомври 2022 г.
Осем спектакъла, три сцени, премиерно заглавие и интригуваща паралелна програма са предвидени в уникалния за страната Балкански театрален фестивал – Благоевград, 2022.

Селекцията и организацията е на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Финансовата подкрепа е на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Община Благоевград.
Програмата на фестивала бе представена днес на пресконференция в Драматичния театър „Никола Вапцаров“ от Маргарита Мачева – директор на театъра и Севар Иванов – зам.-директор. На пресконференцията присъстваха и Силвия Домозетска – директор „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград и Жаклин Добрева – експерт „Връзки с обществеността“ на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Фестивалът ще бъде открит на 24 октомври с премиерата на театъра-домакин „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга, режисьор Тея Сугарева-Савова. Следват представленията:

моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“; „Нирвана“ от Константин Илиев, реж. Стилиян Петров, Театър 199 „Валентин Стойчев“; авторският моноспектакъл на Здрава Каменова „Дом за овце и сънища“ реж. Гергана Димитрова, Организация „36 маймуни“; моноспектакълът на Снежина Петрова „Една българка“ по разказа на Иван Вазов, , реж. Десислава Шпатова, Сдружение „Легал арт център“; „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“-Варна. Гости от Косово и Северна Македония ще представят: „Дани и дълбокото синьо море“ от Джон Патрик Шанли, режисьор Ана Батева, Градски театър „Беким Фехмиу“ – Призрен, Косово и „Кислород“ от Иван Вирипаев, реж. Иван Йерчич на НУ Народен театар – Битола, Северна Македония.


Паралелната програма ще предложи Борса за проекти, която ще предостави възможност на млади театрали да представят свои проекти. Фестивалът ще завърши с 3D мапинг на пл. „Георги Измирлиев“ на 29 октомври.


Ще има отворени няколко мобилни каси за билети, както и карти с намаление за посещение на всички представления от фестивалния афиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *