След серията от изтровени безстопанствени животни в Благоевград: Служители на 1 РУ и Общината установиха едно от депата, от където се разпространяват кучета

ТОП НОВИНИ

Днес в социалните мрежи ври и кипи, а поводът отново са безстопанствените кучета, които са на територията на целия град. Потребителите споделят снимки на починали кучета и котки, в следствие на отравяне, което според кмета на Община Благоевград е резултат от ескалиращото напрежение между хора и животни.

По – рано през деня, в центъра на Благоевград, десетки, а може би дори стотици жители на областния център, станаха свидетели на болките и страданията на едно от кучетата, което за щастие, благодарение на бързата намеса на граждани и служители на Общинския инспекторат и Общинския приют бе спасено и заведено в клиника, като по този начин животното получи шанс да оцелее.

Заради възникналото напрежение в рамките на деня е била проведена съвместна акция на Община Благоевград и 1 РУ, обяви кметът на Община Благоевград Илко Стоянов и допълни, че в следствие на предприетите действие е установено едно от депата за разпространения на кучета. То се намира в село Логодаж и е замаскирано като приют на фондация, грижеща се кучета. „Там се складират кучета, след което се разнасят на територията на общината. Организаторът е Бойко Гренцки. Същият, който работеше в общинския приют. Това е човекът, който е един от основните вносители на кучета и един от основните причинители на това, което се случва, включително и на домашни любимци. Влезнахме в една война между хора и кучета. Общината не приветства тези действия, но ние не може да се оправим, тъй като имаме едно законодателство, което в общините не е адекватно“, коментира Стоянов.

Според него въпросното лице внася кучета от цялата област. Превозът за разпространението им е извършван с автомобил, който не е регистриран за превоз на животни. Днес същият е бил установен на пътя Логодаж – Благоевград, превозвайки две кучета без ушни марки, които е трябвало да бъдат пуснати в района на гробищата, допълни кметът на Община Благоевград.

Главен инспектор Красимир Уруджолов, началник на 1 РУ от своя страна обясни, че заловеният автомобил е служебно дерегистриран, поради което са съставени актове по Закона за движение по пътищата. Към момента се работи с двете лица, които са били в превозното средство за установяване съпричастността им към други престъпления. От думите му стана ясно също, че Бойко Гренцки не е бил във въпросния автомобил, но е издирен и разпитан във връзка със случая.

Кметът Илко Стоянов допълни, че приютът в село Логодаж, в който Бойко Гренцки е отглеждал животни е незаконен, тъй като има постройки, за които няма издадени съответните разрешителни. В момента там има около 30 кучета, грижите за които ще бъдат поети от Община Благоевград. Той намекна също, че въпросното лице, чрез фондацията, която представлява, материално се е облагодетелствало, поради което ще бъде предадено за проверка и на НАП.

До момента, освен Община Благоевград и 1 РУ, проверки са извършили от БАБХ, които също са съставили протоколи за установени нарушения.

1 thought on “След серията от изтровени безстопанствени животни в Благоевград: Служители на 1 РУ и Общината установиха едно от депата, от където се разпространяват кучета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *