Румен Радев: Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението

ТОП НОВИНИ

През септември 1885 г. само на седмата година от свободата си народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 137-ата годишнина от Съединението на България. Държавният глава участва в тържествената заря-проверка в Пловдив и прие почетния строй.

„Защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, сбъдвайки въжделенията на милиони българи. Те отвориха вратата пред Родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който за съжаление трае кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор на Балканите. Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на отечеството родиха, съградиха и отстояха България. Политическите бесове и егоизми – лични, класови, партийни, ерозират устоите на нацията, защото етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество“, отбеляза Румен Радев – президент на Република България.

Той добави, че днес в Европа отново бушува война, надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията.

„Скъпите ресурси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. Само на километри от тук бедствах хиляди наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията. В изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма. Навръх Съединението само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Силата ни като народ зависи от всеки от нас. Но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали“, каза още Румен Радев.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *