САЩ ще изпитат утре междуконтинентална балистична ракета и са предупредили Русия

ПОЛИТИКА СВЯТ

САЩ обявиха днес, че утре ще изпитат междуконтинентална балистична ракета. Предварителното съобщаване на подобно ракетно изпитание е много необичайно, но цели да избегне всякакво влошаване на напрежението с Русия в разгара на конфликта в Украйна, отбелязва Франс прес.

„Този тест на невъоръжена ракета „Минътмен Три“ ще бъде утре, на 7 септември сутринта от военновъздушната база Ванденберг, в Калифорния“, заяви говорителят на Пентагона, генерал Пат Райдър.

„Става дума за рутинен тест, който бе предвиден от дълго време и който подобно на предходните тестове, ще валидира и провери ефикасността и степентта на подготовка на нашата система“, каза той и допълни, че САЩ са информирали Русия за изпитанието предварително.

Обикновено страната не съобщава за изпитанията на междуконтинентални балистични ракети. Последното изпитание на ракета от този тип, оборудвана с бойна глава, която във време на война може да носи и ядрена бомба, беше отложено на два пъти. Планирано за март, то бе отложено първо заради руската инвазия в Украйна. Вашингтон се опасяваше, че Москва ще използва този обикновен опит, за да разшири конфликта до други страни. Втори път изпитанието бе отложено в началото на август след визитата на председателката на Камарата на депутатите на американския Конгрес в Тайван. Накрая тестът бе извършен с успех на 16 август./бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *