Нови правила и ограничения за туристите на Рилските езера

ТОП НОВИНИ

Нови правила и ограничения за туристите, които посещават Седемте рилски езера. Те влязоха в сила вчера, а целта е да се спаси едно от най-красивите места в страната.

Защото има опасност езерата да се превърнат блата. Те се заблатяват заради наличието на много допълнителни минерални и органични вещества. Две са основните причини за този пагубен за водоемите процес. Първата е ерозията на туристическите пътеки, от които се свличат земни маси в езерата. Втората е наличието на органични вещества заради газенето на забраната за къпане в тях от страна на хората.

Четирима служители на Национален парк „Рила“ ще следят за поведението на планинарите в циркуса на езерата. Те ще гарантират спазването на новите ограничения. Въведена е забрана за движение извън регламентираните пътеки, която досега е била неглижирана, а тя а сред най-важните в района. Защото има много пътеки, които са опасни за езерата заради езорията си.

Други пък са рискови за посетителите. По този начин земните маси, които достигат до езерата, ще са много по-малко. Ще се намали и качването на коне с товари. Няма да се позволява повече от 200 души от Бялото братство да са по едно и също време край езерата през следващия месец.    

Поставени са информационни табла, които да указват къде да се върви. Втората категорична забрана е да не се навлиза в езерата, пише „Телеграф“.

Колкото и да изглежда безобидно това, то носи голям риск за водоемите, най-вече за Трилистника и Рибното езеро. Хората носят по себе си много органични вещества и всички те остават във водата. Това също води до заблатяване на тези естествени водни обекти.

Препоръчително е туристите да си носят и торбички, в които да събират отпадъците, а не да замърсяват околната среда край Седемте рилски езера. Защото вятърът носи боклуците в езерата и също е причина за ускоряването на заблатяването им. Всеки нарушител ще бъде санкциониран./struma.com, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *