Русия отнема сертификатите на два военни завода у нас, Заков: Това не е изненада

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОП НОВИНИ

Русия спира действието на сертификатите, издадени на българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс”. Това съобщи говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова на брифинг.

„Обърнахме внимание, поне според наличната информация, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите за авиационни ремонтни компании, издадени на българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс”, обясни Захарова.

Коментар по темата направи и българският министър на отбраната Драгомир Заков.

„Доколкото видях става дума за вертолетите, но все още нямам никакво получено официално писмо от руската страна. Това беше разпространенo от руски медии, ние депозирано официално писмо нямаме. Това не е изненада, аз като експерт съм предупреждавал по този въпрос през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те с лицензите за малките оръжия”, коментира казуса Заков.

Според него решението на Русия не би попречило да ремонтираме украинско оръжие. „Не мисля, че ще попречи по някакъв начин. Освен това, „Терем” има достатъчно опит по отношение на тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни необходими точно тези лицензи”, подчерта военният министър.

По думите му спирането на лицензите за руските хеликоптери няма да е голям удар по нашата отбранителна способност.

„Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може. Очевидно трябва да се търси най-бърза замяна за тези хеликоптери. Много сме закъснели с това нещо. Това трябваше да се случи преди много години. Сега е моментът, в който трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори. И ние трябва да имаме алтернатива”, допълни още той./телеграф

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *