Всички области у нас вече са в тъмночервената зона

COVID-19 България

Отново висок брой новозаразени – всеки четвърти тестван е позитивен. От днес влиза в сила и променената валидност на зеления сертификат при пътуване в Европейския съюз.

Той ще важи 9 месеца след поставяне на последната доза, но остава безсрочен за поставилите си бустерна доза.

Над 10 000 заразени отчита електронният регистър за последните 24 часа. Процентът на положителните проби е висок – над 24. Висок е и броят на хоспитализираните – над 1000 души. Толкова много хора, постъпили в болница, е имало последно в края на ноември. Има ръст и в броя на починалите – 158 души.

Висок е и на настанените в интензивни отделения – 74 души, отново толкова хора в тежко състояние за денонощие е имало през ноември. Под 8000 са поставените ваксини като около 60% от тях са трета доза.

По данни на центъра по заразни и паразитни болести всички области, у нас вече са в тъмночервено. Най-висока е заболеваемостта в столицата.

От първи февруари влизат в сила новите европейски изисквания за зелените сертификати – така при пътуване в Европейския съюз срокът на валидност на сертификата става 270 дни при завършен курс на ваксинация с еднодозова или двудозова ваксина. При поставена бустерна доза сертификатът е безсрочен.

Промяната засяга около 90 000 българи. От здравното министерство обявиха, тя да важи за територията на България.

Днес влиза в сила и още една промяна – в червената зона вече попадат държави със заболеваемост между 500 и 5000 на 100 000 население. Съответно влизащите у нас от такива страни могат да влязат само със зелен сертификат или отрицателен PCR тест.

Влизащите от тъмночервени зони, в които заболеваемостта на 100 000 население е над 5000 души, трябва да имат и сертификат, и PCR, направен до 72 часа от влизането в страната. Ако имат поставена бустерна доза е достатъчен само сертификат.

Болничните сдружения пък настояват за спешна помощ от страна на държавата заради високите цени на тока. В отворено писмо те изложиха и исканията си да бъде увеличена стойността на клиничните пътеки./ БНТ, сн: Илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *