Мика Зайкова: Не сме имали такива момченца, които са начело на правителство, а не знаят какво да правят

България ПОЛИТИКА

Инфлацията вече е „изяла“ тези 25 стотинки отстъпка за литър гориво. Освен това, голяма част от най-бедните хора, нямат коли или карат много рядко. Това коментира в „Говори сега“ икономистът Мика Зайкова.

По думите й, мярката ще е в полза на хората с по-големи възможности, които всеки уикенд могат да си позволят пътуване и почивки.

Мика Зайкова коментира и увеличението е с 10% към пенсиите и добавените 60 лв компенсации заради пандемията.

Ако един човек сега е взимал 400 лв пенсия, той ще си получи 40 лв увеличение, към него добавяме 60-те лева и добавката между декември и януари, която имаше тази година. Това е за хората с прослужено време и старост, обясни тя.

По думите й, промените за инвалидните пенсии трябва да се направят при стабилен парламент и стабилно правителство. Нужно е да се отделят хората с трудов стаж, които са станали инвалиди и тези, които цял живот са били такива и не са имали възможност да работят.

Според нея, хората до сега са включвали в бюджета си добавката от 60 лв и вече не я броят като реално увеличение.

Зайкова обясни, че увеличението с 10% за всички реално води до това, че колкото по-голяма пенсия получаваш, толкова по-голяма е добавката, което не е справедливо за хората с най-ниски пенсии, които изпитват най-големи затруднения.

Аз съм икономически съветник на колегите от ИТН, не съм член на партията, така че за политика не ме питайте, заяви Зайкова.

Това може би е най-слабият парламент, който сме имали, откакто имаме парламенти, смята експертът.

Не сме имали такива момченца, които са начело на правителство, а не знаят какво да правят. Виждате, че за пръв път в една година се правят три бюджета, коментира Зайкова и допусна, че до края на годината може би ще имаме още един бюджет.

Ситуацията е изключително тежка, няма какво да се заблуждаваме, категорична е Зайкова.

Не вярвам президентът да даде третия мандат на ИТН, но това е негово право. Първо – всеки да остави егото си вкъщи, второ – да няма разделителни линии, да седнат и да се разберат като разумни хора, защото само така имаме шанс да получим пари от Плана за възстановяване, допълни тя.

Мика Зайкова е категорична, че на следващи избори няма да участва, тъй като е възрастна и „вече не ставам за такава работа“, обясни тя./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *