Руски удар разруши сгради на Педагогическия университет в Харков

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Руските военни са нанесли удар по Педагогическия университет в Харков, съобщи в късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Двете страни си отправиха взаимни обвинения за цивилни жертви в Донбас, където Русия засили офанзивата си.

При руския удар са разрушени главният корпус, музеят и научната библиотека на Педагогическия университет в Харков, съобщи украинският президент. Володимир Зеленски определи това като варварство и заяви, че станалото напълно характеризира руското нахлуване.

Той каза също, че оръжията, изпратени от западните партньори на Киев, работят „много мощно“ и похвали точността им.

„Най-накрая се чувства, че западната артилерия работи мощно. Това е оръжието, което получихме от нашите партньори. Точността действително е такава, каквато е нужно. Загубите за окупаторите само ще растат, както и затрудненията им с доставките“.

В същото време ръководителят на администрацията в Луганска област Серхий Хайдай заяви, че територията на областта не е напълно превзета от руските сили. Освен това руските военни са понесли огромни загуби и болниците в района са пълни с тежко ранени руснаци.

Местните власти в Донецка област съобщиха за двама убити при руски обстрел в Славянск, който се очертава като следваща цел на руското настъпление. Атаки от украинска страна са отнели живота на шестима мирни граждани в Донецка област, сред тях три деца, съобщават руски източници и допълват, че при така наречената специална военна операция в Донбас вече е освободена Луганска област, а също и голяма част от Донецка.

По данни на ООН 8 790 000 души са преминали границата от Украйна от руското нахлуване на 24 февруари./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *