129 паралелки в 55 училища в Пиринско очакват 3354 кандидат- гимназисти

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

129 паралелки в 55 училища в област Благоевград очакват кандидат-гимназисти. Съпоставено с настоящата учебна година, за която бяха утвърдени 123 паралелки, а седмокласниците 2994, за предстоящата  2022/2023 г. паралелките са с 6 повече, като при максимална пълняемост от 26 ученици в клас са осигурени  3354 места. По данни на НЕИСПУО /към 01.12.2021 г./ в седми клас в образователните институции в областта са се обучавали 3078 ученици, което означава, че при средна пълняемост 24 осмокласници балансът ще е положителен. С намаляване на отрицателния баланс се цели недопускане закриване на паралелки, с което ще се избегне напрежение и недоволство от страна на родители и ученици. Също така се ограничават условията за формиране на маломерни паралелки, чието съществуване е застрашено във всеки един момент от обособяването им.

Припомняме, че през 2019 г. приемът в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища в страната бе преструктуриран. Според правилата и изискванията на МОН определен, покачващ се всяка година процент ученици трябва да се обучават в т.нар. СТЕМ профили /софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки/, технически и ИТ професии. Също така трябва да се повиши процентното съотношение на осмокласниците в професионалните гимназии/паралелки.

За настоящата учебна година на областно ниво бе заложено и изпълнено над определените 61% от завършващите основно образование да се обхванат в СТЕМ профили и професии и 50.51% ученици да учат в професионални гимназии/паралелки. След успешното реализиране на приема, при който за разлика от предходни години не се стигна до закриване на нито една паралелка заради липса на кандидати, сега – за 2022/2023 г., целевата стойност за СТЕМ обучение е 62.04% и 52.51% за професионална подготовка.

Броят на образователните институции в област Благоевград, които реализират държавен план-прием след VII клас, е 55, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Одобрени са 3 нови за областта специалности от професии „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Електротехник“ и „Сътрудник в маркетингови дейности“, както и 14 нови за съответната община  специалности по професии.
Конкретно за Благоевград за предстоящата учебна година  са утвърдени 32 паралелки с 832 места за кандидат-гимназисти в трите СУ-та /средни училища/ трите профилирани и 4-те професионални гимназии.  Данните показват, че към 1.12.2021 г. в училищата в Благоевград се обучават 712 седмокласници.

Вчера започна подаването на документи за участие в първи етап на класирането по държавния план-прием.

В 7-о СУ „ Кузман Шапкарев”, извеждащо 125 седмокласници, още от рано сутринта цареше оживление. Сформираните две училищни комисии с участието на учители по информатика и информационни технологии заеха своите места в 7 и 30 часа, макар че определеното работно време е от 8 до 18 часа.

Цялата зала на партера бе обособена в „своеобразен  пункт“  за попълване на документите, като за улеснение на родителите от училището бяха разпечатали завленията и декларацията за съгласие за обработка на личните данни. На всяка маса бе поставен в план-приемът с кодовете за отделните специалности.

Малко след 8 часа в залата се събраха към десетина майки, бащи, кандидат-гимназисти, като на място бяха и петимата класни ръководители на седмокласниците, за да оказват съдействие. Учители коментираха, че именно с цел по-голяма експедитивност са сформирани две комисии. Това дава възможност да се приемат документи без почивка, още повече че на някои родители им е по-удобно, излизайки от работа, да дойдат точно по обяд.

„ Имали сме случаи родители да дойдат в 17:58 ч. Никого не сме, а и няма да върнем. Като цяло най-натоварен е именно в първия ден“, констатира учителката по информатика Нели Николова и допълни, че на 98% от бъдещите осмокласници родителите предпочитат да подават заявления на място, а не по електронен път, каквато възможност също има.

„Просто тук, в училището, се чувстват по-сигурни и ако нещо не им е ясно, изпитват затруднения, има към кого да се обърнат и ние веднага съдействаме“, уточниха педагози, които бяха в залата и отговаряха на множество въпроси, включително и каква е разликата между интензивното и разширеното изучаване на чужд език.

Н. Николова коментира, че съветват бъдещите осмокласници винаги да пишат по повече желание и да изборояват по няколко училища, като се започне от най-предпочитаната паралелка – профил/професия. Тя разказа и за случаи как в предходни години кандидати посочвали само две-три желания в конкретно училище, разчитайки, че имат висок бал. Впоследствие обаче балът се оказвал недостатъчен и след като, образно казано, ученикът не може да се закачи на първо класиране, остава да чака за третия етап на класирането, и то само за местата, които са останали свободни.       

 По-малко от 5 минути отне на първия вече бивш седмокласник, придружаван от майка си, който бе посочил общо 7 желания в три училища, за обработването на документите, в това число и сканирането на медицинско свидетелство, необходимо за кандидатстване в професионалните гимназии/паралелки. Единият учител от комисията диктуваше на колегата си, който качваше в системата  посочените специалности по кодове, след това направиха повторна проверка с написаното в заявлението. Попитаха майката и ученика искат ли да направят някакви корекции и след получения отрицателен отговор пуснаха данните в системата, като цялата процедура по въвеждането, сверяването, подписването, описването със слагане на  входящ номер отне няколко минути.

Оживление се наблюдаваше и в 3-о ОУ също с 5 паралелки седмокласници. Там малко преди 9 часа се заформи  опашка, а родители коментираха, че в заявлението е на най-важното да се посочи кодът на съответната  паралелка. Впечатление направи, че имаше майки, дошли с листчета с изписани наименования на училището, специалности,  кодове.  Други пък „умуваха“  на място и преписваха  интересуващите  ги данни от листовете с план-приема, разлепен по стените.

Обстановката е нормална и спокойна, а учителите от комисията са по местата си, коментира към 10 часа директорът  на 2-ро ОУ  М. Ковачева.

Срокът за подаване на документи е до 7 юли включително, а списъците с приетите ученици на първо класиране ще бъдат обявени до 12 юли./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *