Прием само с диплома: Местата в университетите са повече от кандидат-студентите

България ПОЛИТИКА

Вече е достатъчна само диплома за средно образование и един ученик може да стане студент по специалности, за които доскоро се полагаха сериозни изпити. Приемът по дипломи гарантира на кандидат-студентите лесен достъп до университетите. Софийският университет обаче въвежда различни коефициенти на оценките от дипломите.

Не във всички специалности обаче ще се влиза с оценки от дипломата.

Тази година се завърнаха някои от кандидат-студентските изпити, това са изпитите по език – френски, немски, английски, както и се провеждат още по биология, физика, химия и математика, обясни Антонио Стоичков, председател на Студентски съвет към Софийски университет.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов, сега ректор на университет в Литва, не отхвърля приема с оценки от държавните зрелостни изпити.

„Дори в Германия има медицински университети, където освен мотивационно писмо няма изпит, може да си представите. Така че смятам, че това е нормалното, което трябва да въздъхнем и да го приемем“, смята проф. Сергей Игнатов.

С изключение на правото, по всички други специалности във Великотърновския университет, ще може да се кандидатства с оценките от матурите.

Най- качествените се отсяваха някога, когато имаше селекция на входа. Сега такава няма. Сега е количество, а от нас се иска качество, което е практически невъзможно освен упорита работа с някои от студентите, които искат наистина да учат, а не да вземат дипломи, посочва проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Лесният прием осигурява достъп на повече студени отпреди пандемията.

Сега няма подбор. Сега университетите са отворени да приемат колкото може повече. Просто са малко кандидат-студентите, добавя проф. Христо Бонджолов, цитиран от bTV.

Университетите не са много, но са малко кандидат-студентите. Преди е имало  випуск от порядъка 100 000, сега нещата са слезли под 50.

Университетите да търсят кандидати и извън границите на Европейския съюз, предлага проф. Игнатов.

Тъй като вие виждате, че броя на местата в университетите е по-голям от броя на завършващите, обяснява той.

Кандидат-студентската кампания започва след седмица./novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *