Гешев: Прокуратурата дава достатъчно откритост и публичност, време е това да направят и политиците(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Днес ВСС ще разгледа искането за отстраняването на главния прокурор

„Нали искат откритост и публичност от главния прокурор? Мисля, че откритост и публичност Прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици. Решенията на българските политици ще плащат гражданите“. Това каза главният прокурор Иван Гешев преди старта на дебатите по предсрочното прекратяване на мандата му.

„Очаквам да повиша нивото си на празни и общи знания. В рамките на миналото заседание на пленума на ВСС разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че Прокуратурата е централизирана. Какво още разбрах? Разбрах още много неща. Разбрах, че едва ли не Прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Разбрах, че Прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Разбрах, че едва ли не Прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Прокуратурата има законодателна инициатива.

Да подариш разкази на Йовков и Вазов на неправителствена организация, представлява враждебно и арогантно отношение към неправителствени организации. Очаквам да повиша нивото си на обща култура и правни знания. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. И то щеше да е тъжно за българската държавност.

В името на българската държавност се надявам министърът на правосъдието вместо да обикаля телевизионните студия, и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, да заяви твърденията си в пленума на ВСС, а не да мълчи. Г-н Христо Иванов и г-жа Надежда Йорданова да не се крият. Да излезем пред българските граждани и всеки да чуе аргументите“, категоричен бе главният прокурор./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *