Зеленски приветства новите санкции над Русия, ожесточени боеве в Северодонецк

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства поредните санкции, наложени от Европейския съюз на Русия. В 98-ия ден от руското нахлуване в Украйна се водят ожесточени боеве в Северодонецк – цел на руските войски в Донбас.

По време на боевете в Северодонецк, се е взривил резервоар с азотна киселина. Управителят на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че експлозията е резултат от руски въздушен удар и призова останалите в града жители да не напускат бомбоубежищата поради опасност от натравяне.

Около половината от Северодонецк е под руски контрол, но защитниците на града не са обкръжени, твърди Гайдай, който допълни, че ситуацията в града е подобна на тази в две други селища – Рубежное и Попасна, които бяха превзети от руснаците по-рано в хода на битката за Донбас.

90 на сто от жилищния фонд в Северодонецк е повреден от артилерийските удари, близо две трети са напълно разрушени. Поради обстрела са невъзможни нито евакуацията на цивилни, нито хуманитарни доставки.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства шестия пакет от санкции, наложени от Европейския съюз спрямо Русия. Зеленски подчерта, че с такава агресивна политика и курс на изолация от цивилизования свят Русия просто няма да може да се адаптира:

„Практическият резултат е лишаване от десетки милиарди евро, които Русия няма да може да използва, за да финансира терора. Но е важно да се разбере, че отказът на европейските държави от руския петрол и други изкопаеми горива ще ускори прехода към възобновяеми енергийни източници. Стратегически това поставя руската държава в периферията на съвременната икономика“.

4113 мирни жители са загинали от руското нахлуване в Украйна, сочат данни на ООН, цитирани от украински източници. Прокуратурата в Кишев съобщи, че от началото на войната  са установени около 15 хиляди случая на военни престъпления./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.