Зеленски: Войната навлезе в нова фаза

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

„Войната навлезе в нова фаза“, смята украинският президент Володимир Зеленски в интервю за германската обществена телевизия ЦетДеЕФ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не изключва руски ядрен удар, но предупреди, че Европа не бива да се поддава на изнудване. 

„Европа все още не може да превъзмогне старах си от Русия. Как ще реагират руснаците? Какво ще каже Путин? Какво ще стане, когато един ден Путин си отиде? Това са притесненията на Европа. Енергийната зависимост, ядреният шантаж – всичко това е възможно, защото Европа го допусна. Години наред Европа се кланяше на Русия“, заяви Зеленски. Той обвини Запада, че след анексирането на Крим не е последвал решителен отговор и това е позволило на Москва да продължи с агресивната си политика спрямо Украйна.

„Защо Русия нанесе над 100 ракетни удара тази седмица? Путин усеща, че губи подкрепа и доверие сред руснаците. Путин не може да се похвали с успехи на бойното поле, трябва да оправдава по някакъв начин агресията и затова нанесе толкова много удари по Украйна. Защо целият свят допусна да се страхува от един човек? 200 държави обсъждат по време на общото събрание на ООН как да се справят с един човек. С един единствен човек?“, попита Зеленски. Без да назове нито веднъж по време на над 45-минутното интервю Путин, Зеленски заяви, че преди Русия да нахлуе в Украйна многократно е търсил диалога с руския президент, но без резултат. 

„Той отново не разбира, че с всеки следващ ракетен обстрел намаляват шансовете да се съгласим на преговори. За нас той е събирателен образ на терориста. За какво да преговаряме с него? Ще преговаряме с Русия, но не с него. Все някой ще дойде след него“, каза украинският президент Володимир Зеленски./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *