Денков: Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Докато обаче се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, заяви премиерът

„Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но за това трябва да имаме конкретните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при която тя ще бъде приета евентуално“. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти във Вилнюс. Той е в столицата на Литва за срещата на върха на НАТО. 

Денков обясни и за регионалните планове за реакция при евентуално нападение от Изток.

Какви са очакванията от срещата на лидерите на НАТО?

„За първи път след Студената война имаме формиране на такива регионални планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от Изток и в това отношение се намираме в нова ситуация. Това, което е важно за нас, е да надградим капацитета, който имаме и този капацитет да бъде вграден и интегриран към капацитетите на съседните държави  – Румъния, Турция и с другите натовски държави”, каза Денков.

Преди началото на срещата на върха на НАТО: Турция подкрепи присъединяването на Швеция

„Втора бойна група не се очаква, но това което се очаква, е да надградим сега съществуващата група, така наречената бойна група. Тя е на ниво батальон в момента. Но трябва да бъде наградена с бойни възможности и личен състав, така че да стигне до ниво бригада”, обясни премиерът.

/нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *