„Електрохолд“ спира да издава хартиени фактури от септември. Абонатите на дружеството за Югозападна България ще получават само електронна фактура

ТОП НОВИНИ

От септември абонатите на електроразпределителното дружество за Югозападна България ще получават електронна вместо хартиена фактура. Промяната се прави с цел улеснение на клиентите и опазване на околната среда. Как обаче ще получават сметките си хората в малките населени места, провери екипът на БНТ от Благоевград.

Село Делвино се намира на около 10 км от Благоевград. Там пункт на електроразпределителното дружество няма, няма поща, няма и разплащателни каси. Хората са принудени да пътуват до града, за да плащат сметките си. А фактурите за тях получават рядко.

„С пощата трудно е. Не знам, може би пощальоните не идват или ако идват, идват много рядко. На кмета, ако ги оставят писмата“, каза Костадин Петров.

„До този момент получават писмата и много рядко някой ги търси тия писма, защото стоят в кметството“, коментира кметът на село Делвино Красимир Стоицов.

От септември тази година, всички фактури на битови клиенти ще се издават електронно, регистрираните потребители ще имат достъп до индивидуален електронен архив на сайта на компанията. За да си направиш регистрация, обаче ти трябват елементарни умения за работа с интернет и връзка с мрежата.

„За интернет нямаме покритие навсякъде в селото. Пак са сложни нещата. В кметството има на една точка сигнал, два метра по-нататък спира тоя сигнал. Нито интернет, нито обхват няма“. добави Стоицов

„Една баба и един дядо на 90 години не вярвам. Със сигурност със своите внуци или деца, може би ще бъде по-добре за тях. Но бабаите и дядовците няма как“, каза Петров.

Според проучвания на електроразпределителното дружество, повече от 90% от бизнес клиентите използват електронна фактура. Забелязва се засилен интерес от страна и на битовите абонати към услугата. А регистрация за електронния вариант може да се направи освен през интернет, чрез SMS или през оператор. Тези, които все пак искат да продължат да получават хартиената си фактура, трябва да го заявят изрично.

В малки населени места като това, където населението са предимно възрастни хора и интернет връзката е слаба, от електроторазпределителното дружество заявиха, че имат готовност да организират мобилни екипи, които да помогнат на хората при избора им – хартиена или електронна фактура да получават след септември месец.

„За мен е по-добре така, защото са излишни разходи с тия писма. При мен сега се получава един куп писма дето никой не ги търси. А като може това нещо да се спести“, заяви Стоицов.

Електронната фактура е напълно безплатна и гарантира защита на личните данни. Отговаря на всички законови норми и помага на клиентите лесно да контролират разходите си, допълват от дружеството.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *