54 лв. повече за хората на минимална заплата

ТОП НОВИНИ

Нетната сума за получаване е 605 лв.

Работодателите ще дават 83 лв. допълнително

Разходите за наемане на нискоквалифициран служител надминават 927 лв.

Хората на минимална заплата за труда си през януари ще получат 54 лв. допълнително, показват изчисления на “Труд News”.

Минималната заплата да нарасне от 710 лв. на 780 лв. от 1 януари 2023 г., реши в края на миналата година служебното правителство. В резултат нетната минимална сума, която получават хората на пълно работно време, нараства от близо 551 лв. на малко над 605 лв.

Увеличението на нетната сума, която получават хората на минимална заплата, е с близо 9,9%. Това е малко по-малко от натрупаната инфлация през последните девет месеца – от началото на април 2022 г., когато минималната заплата беше вдигната от 650 лв. на 710 лв., до края на декември миналата година. Оказва се, че въпреки увеличението, хората на минимална заплата са обеднели през последните месеци заради големия ръст на цените. Поскъпването на основните храни води до свиване на продажбите в големите вериги за хранителни стоки през последните няколко месеца, показват данните на НСИ.

Хората отказват да купуват храни на твърде високи цени, като намаляват потреблението или минават на по-евтини марки.

Повишаването на минималната заплата води до ръст и на внасяните от работниците и техните работодатели данъци и осигуровки. В резултат през януари разходите на фирмите за наемането на един човек на минимална заплата нарастват с малко повече от 83 лв. спрямо декември, показват изчисления на “Труд News”. Общият размер на разходите на работодател за наемането на работник на минимална заплата, който няма класове за стаж, е малко над 927 лв. От тях 322 лв. са дължимите данъци и осигуровки, а чистата сума за получаване е 605 лв.

В парламента в край на миналата година обсъждаха предложение минималната заплата да стане 50 на сто от средната за страната. Но депутатите не подкрепиха предложението това да стане още от 2023 г. и оставиха в ръцете на Министерски съвет да определи минималната заплата.

С вдигането на минималната заплата ще бъдат увеличени възнагражденията на социалните работници, защото те се определян като процент от минималната заплата. Например за хората, които предоставят дневна грижа за нуждаещите се, заплатите на ръководния персонал са 200% от минималната заплата, а служителите, които пряко обслужват потребителите на услугата, взимат 120% от минималната заплата. Ще бъдат увеличени и възнагражденията на асистенти на хора с увреждания, защото техните заплати се определят като коефициент от минималната заплата.

И бащи взимат 710 лв.

Поне по 780 лв. за майките през първите 410 дни

За втората година от раждането на детето сумата остава 710 лв.

Майките ще взимат поне 780 лв. на месец през първата година след раждането на детето.

От януари 2023 г. майките взимат поне по 780 лв. на месец през първата година от раждането на детето. Майките имат право на паричното обезщетение при бременност и раждане за срок от 410 дни, като 45 от тези дни са за периода преди раждането.

Обезщетението за този период от 410 дни се изчислява като 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигуровки, а за самоосигуряващите се – внесени осигуровки за общо заболяване и майчинство, за периода от 24 месеца преди на началото на отпуска поради бременност и раждане. Обезщетението за бременност и раждане обаче, не може да е по-малко от минималната заплата, която вече е 780 лв.

За втората година след раждането на детето обезщетението за майките остава в размер на 710 лв. В края на миналата година депутатите отхвърлиха предложението обезщетението за отглеждане на дете през втората година след раждането да бъде в размер на минималната заплата. Вместо това депутатите удължиха действието на досегашното обезщетение, което е в размер на 710 лв. Същата сума на месец ще получават и бащите, които ползват допълнителния отпуск от два месеца до навършване на 8-годишна възраст на детето, независимо върху каква сума са осигурени./труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *