Горанов: От приемането на еврото само ще спечелим, ще загубим единствено българското левче 

България ПОЛИТИКА

Засега икономиката не е на спад. Най-големия проблем остава инфлацията, а мантрата, че е привнесена отвън е частично вярна. Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов.

,,Мерките, които се предприемат с инфлацията, са безсмислени, защото, раздавайки пари на всички, това отново се превръща в инфлация“, допълни Горанов.

Бившият финансов министър коментира, че сегашната инфлация не се дължи на войната в Украйна и COVID кризата.

Инфлацията в България е една от най-високите в ЕС, и опитът да се гаси инфлация с пари ще доведе до голям дефицит и още по-висока инфлация, обясни той.

,,Неприятно е когато усещаш, че парите ти изчезват, но това е инфлацията, която е следствие от обективни, международни и национални поцеси. Със сегашните мерки няма да се постигне успокояване на инфлацията“, каза още той.

По темата с приемането на еврото Горанов сподели, че не вижда основание за притеснение, при положение че ще приемем втората по сила валута в света и че ще членуваме в най-успешния валутен съюз.

Ако влезем (в Еврозоната, бел. ред.), ще последва намаляване на лихвите, намаляване на валутния риск, намаляване на трансзакционните разходи. Като цяло ще преобладават ползите. Трудно ми е да изтъкна нещо негативно, освен от патриотична гледна точка, че ще се наложи българското левче да отиде в историята, както е станало с германската марка и испанското песо, заяви Горанов.

Според Горанов промяна има, но тя не е положителна, поради което изрази мнение, че предсрочни избори „ще донесат едно по-добро решение за управлението на страната“.

В заключение бившият финансов министър още веднъж подчерта, че нито е рекетирал, нито е взимал подкуп от Васил Божков.

Той отрече и твърденията в някои сайтове, че разполага с имущество зад граница./новини.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *