Омбудсманът сезира МЗ за липса на инсулин

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков за десетки жалби от граждани – диабетици, които алармират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лечението на захарен диабет, съобщиха от пресцентъра на институцията. Проф. Ковачева поиска проверки по конкретните жалби, при констатиране на пропуски или нарушения настоява за незабавни мерки по тяхното отстраняване, предаде БТА. 

На 4 юли от Министерството на здравеопазването обявиха, че е изготвено предложение за улесняване на процедурата по замяна на аналогови инсулини. Целта е замяната да може да се извършва от лекуващия ендокринолог, без да са необходими експертиза от комисия и определени лабораторни и клинични критерии.

Отпадането на критериите е гласувано от Надзорния съвет на НЗОК с оглед безпроблемно осигуряване на лечение на лицата със захарен диабет и улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози. Предложенията са направени поради зачестили сигнали за липса на инсулини. 

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *