Масовото преместване на украински бежанци към вътрешността на страната започва

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Масовото преместване на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната започва. Те ще бъдат извозвани с автобуси до жп гарите във Варна и Бургас и оттам с влак ще пътуват до местата, където ще бъдат настанени. Организацията по преместването е готова, увериха от Държавната агенция за бежанците.

От жп гарата във Варна първите 200 бежанци от Украйна ще тръгнат с бързия влак Варна-София към вътрешността на страната. Една част от украинците ще бъдат настанени в държавни бази в Рибарица, а останалите ще заминат за Паничище. Първо с приоритет започва извозването на украинци от уязвимите групи – бременни жени и хора с хронични заболявания.

Вчера по Южното Черноморие над 40 украинци напуснаха хотела си в Слънчев бряг и с автобуси на Община Бургас бяха транспортирани до базата на БДЖ в Приморско. Преместването започна с бежанци от най-уязвимите групи – възрастни хора и майки с много малки деца.

Бяхме много притеснени заради неяснотата какво ще се случи с нас. Регистрирахме се в системата, че искаме да останем тук и сме много благодарни, че дойдоха да ни помогнат с това преместване, защото мислехме, че трябва да се оправяме сами, казва Нина.

Сега отиваме в Приморско, там ще ни настанят. Не мога да говоря спокойно, защото се разстройвам, че си тръгваме, тук толкова много направиха за нас, хората тук са с добри сърца, казва Лена от Николаев.

Техни сънародници все още не знаят къде ще бъдат преместени. Сред тях е Любов Луховска, която е настанена в един от хотелите в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна, заедно с дъщеря си и тримата си внуци.

Чакаме понеделник. Тогава ще ни кажат всичко. Искаме да останем в България, но как, не знаем на какво основание, не знаем още нищо, казва тя.

Още нищо не зная за организацията по преместването. Всеки ще получи съобщение на електронната си пощата в какъв хотел ще бъде преместен и по какъв начин ще бъде превозен, с автобус или с друг транспорт, казва Елена Ступак.

До момента в България са влезли 300 000 украински бежанци, по данни на Държавната агенция за бежанците. Онези от тях, които са пожелали временна закрила и са решили да останат в страната, са регистрирани. Над 500 са хотелите в цялата страна, които са изявили желание да участват в новата програма от 15 лева на ден за нощувка и храна.

Освен щаба всички институции са мобилизирани с местна власт, за да можем да осигурим на хората най-важното, да имат подслон, разбира се и храна, казва Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците.

Около 15 000 украински бежанци са настанени в хотели в момента във Варна. 5000 от тях няма да се местят, защото въпросните хотели са заявили желание да участват и в новата програма за помощ на бежанците, която ще започне след 31 май. Останалите ще бъдат преместени, като всеки един хотел ще получи точни инструкции кога неговата група ще бъде извозена.

При нас ние сме създали добра организация по безпрепятственото извозване на всички хора, които бягат във войната в Украйна, като за целта имаме готовност да организираме извънредни влакови композиции и отделно към редовните пътнически превози да прикачим допълнителни вагони, каза Владимир Върбанов – зам. -министър на транспорта и съобщенията.

Засилено ще бъде полицейското присъствие на гарите, както и във влаковете. /БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *