Депутатите Андрей Гюров и Владимир Табутов призоваха Общински съвет да не приема дълга за Бачиново

България

Съвместно изявление на депутатите от „Продължаваме Промяната“ Благоевград Андрей Гюрова и Владимир Табутов във връзка с проекта за разширяване на парк „Бачиново“ (публикуваме текста без редакторска намеса):

Уважаеми представители на медиите,

Кметът на Благоевград е внесъл в общинския съвет предложението за поемане на дълг от над 17 млн. лв. за строеж на аквапарк, паркинг и реконструкция и разширяване на парк „Бачиново“. 

Още през февруари тази година ясно заявихме, че принципно приветстваме желанието на общинската управа за развитие на Благоевград. Посочихме, обаче, че преди да се пристъпи към теглене на огромен дълг, кметът следва да инициира широк диалог за това кои са приоритетите за развитие на града и че не трябва да се бърза с взeмане на заеми на етап идея, за която няма обществена подкрепа.

Призовахме г-н Илко Стоянов да прекрати процедурата и да инициира широк диалог за това кои са най-важните проекти за града, а след получаване на обществена подкрепа за приоритетните задачи, да започне сериозна работа по подготовка им.

Днес констатираме, че нищо от това не се случи – липсваше обществен диалог и в резултат идеята продължава да не се ползва с достатъчна подкрепа. Продължава да липсва прозрачност, обосновани разчети и ясна концепция за това какво точно ще се прави с парите, как ще се управлява инвестицията и как ще се изплати. Категорично сме против общината да тегли заеми за бизнес начинания, които по правило трябва да се реализират с частен капитал и риск.

Намираме, че заемът за предложената идея е неудачен, защото няма да реши нито един проблемите, пред които са изправени гражданите на Благоевград – липсата на инвестиции и работни места, лошото състояние на улиците в града и липсата на достатъчно зелени площи.

Призоваваме общинските съветници да отхвърлят предложението и сами да станат инициатори на добри идеи и качествен обществен разговор за развитието на общия ни дом – Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *