Мощите на Светите братя Кирил и Методий за първи път стигнаха в България

България КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Мощите на Св. Св. Кирил и Методий вече са в Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Те ще пренощуват в светата обител, а утре с литийно шествие ще бъдат внесени в столичния храм, където миряните ще могат да се поколнят пред тях.

Мощите на Светите братя идват за пръв път в България, смята се, че за пръв път стъпват и на славянска – православна земя.

През 80-те години на миналия век те са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Игуменът на манастира Архимандрит Вартоломей придружава мощите, които пристигат у нас по покана на Негово светейшество Патриарх Неофит.

„Ще имаме възможност в продължение на 48 часа да се поклоним автентично на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и това са две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски. А тук, в средата има и една, макар и малка частица от Светия животворящ кръст Господен. Това, което сме ние днес – сега всъщност започва именно с делото на тези двама Солунски братя и за нас е велика благодат и радост, че можем да ги посрещнем тези свети мощи. За пръв път излизат извън Гърция след тяхното възвръщане и за първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично“, каза Архимандрит Никанор, игумен на Гиниския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *