Библиотекарите излязоха на протест(ВИДЕО)

България

Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината – неизпълнено според тях от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

От КТ „Подкрепа“ настояват бюджетите на всяка регионална библиотека да бъдат увеличени с 40 процента, заяви Кирил Бинев – председател на национална федерация „Култура“.

„С 20 години прослужено време означава, че работник ще вземе чисто 730 лева, другото са удръжки. А иначе на самия работодател той ще струва 1120 лв. Общо разходният стандарт, ако го разделим по месеци се получава по 1800 лв. на бройка. Значи разликата между 1200 и 1800 – около 600 лева, отива за издръжка на институцията. Това са ток, парно, вода поддръжка на пожарогасители, представяне на книги, закупуване на книги – няма как да се избегнат тези разходи. Просто винаги се свива така, че остава за сметка на работещите“

От КНСБ също излязоха с протестна декларация.

В нея остро възразяват срещу малкия размер на средствата, предвидени за библиотеките и настояват за 25-процентно увеличение на субсидията за 2022 г.

„Не се ли случи това, увеличените режийни разходи могат да принудят библиотеките дори да затворят врати“, пише в декларацията на КНСБ. /BNR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *