Заков и военният министър на РСМ: Имаме готовност да засилим сътрудничеството в областта на отбраната (ВИДЕО)

България

Часове след като еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи замина от страната ни с послание, че ще се върне след три седмици, за да потърси съгласие от България за начало на преговори с Република Северна Македония, у нас пристигна военният министър на югозападната ни съседка.

Славянка Петровска и българският ѝ колега Драгомир Заков искат да ускорят диалога между двете страни в отбраната.

Припомняме, че Славянка Петровска е известна с факта, че по време на изборите за градоначалник на Скопие публично оповести българското гражданство на кандидата за кмет от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска с думите, че не може човек с „резервна татковина“ – в случая България – да се грижи за интересите на жителите на Скопие. Тази пресконференция на Петровска положи началото на очерняща кампания срещу Арсовска, само на база на това, че тя има български паспорт.

На съвместната пресконференция, на която Славянка Петровска прецени, че има нужда от преводач, тя и българският и колега Драгомир Заков обявиха, че са постигнали договореност по три точки:

  • военни медици от РСМ да се обучават във Военномедицинската академия в София и във Военноморското училище във Варна;
  • български военни да отидат на учение в съвместния център “Криволак” в РСМ;
  • общо разбиране, че стабилността на Западните Балкани е все по-важна на фона на войната в Украйна.

„Тази среща е изключителен знак за това, че като страни членки на НАТО България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността. Имаме една много важна задача пред нас и бъдещите поколения – никога повече Балканите, и в частност Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Отговорността на двете страни е да направим така, че това да продължи да бъде така и в бъдеще – Балканите никога да не бъдат източник на напрежение и военен конфликт в Европа“. Това заяви Драгомир Заков след срещата с Петровска./БНТ, сн: архив бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *