Парк „Македония“ ще бъде превърнат в Иновационен квартал по подобие на София техпарк и Бизнес парк – София

ТОП НОВИНИ

Парк „Македония“ ще бъде превърнат в Иновационен квартал по подобие на София техпарк и Бизнес парк – София, стана ясно по време на днешната пресконференция на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, предава Е-79 нюз.

Градоначалникът обясни, че в района на сегашния парк се предвижда изграждането на многофункционален комплекс за бизнес. „Имаме намерение да изградим спортна зала с капацитет 3 000 души за спортни събития и различни експо-та. Говорим за многофункционална зала. Заложено е и евентуално изграждане на нов църковен храм. Може да остане и едно открито фестивално пространство в богата паркова среда. В момента разсъждаваме и други терени – големите фестивали да бъдат изведени извън локацията на Благоевград, но това не пречи тук да правим по-малки фестивали тук“, каза още той.

Кметът прибави, че въпросният Иновационен квартал, който се предвижда да бъде изграден, ще включва както сгради за бизнес цели, така и такива за нощуване. Освен това пространството около тях ще бъде облагородено със зелени зони, включващи градинки, фонтани и пешеходни участъци.

Предвижда се при обособяването на въпросната зона, да бъдат разкрити около 2 000 работни места. „В тази насока беше срещата, която проведохме с министър Лорер. Този проект може да се случи, когато получиме интерес за ангажираност от минимум 50 % на тези площи. Както се изгради Техпарка в София“, добави Стоянов.

Илко Стоянов коментира и още една тема, свързана с обособяването на Индустриална зона в Благоевград. Той обясни, че се разглеждат две територии. Едната е от 160 дка (частни площи) в района на старата Индустриална зона. Там ще бъде необходимо провеждането на разговори със собствениците на частните терени, по подобие на случаят с изграждането на Икономическата зона в Пловдив.

Втората зона обхваща районът, където са предприятията на Водно строителство. При кръговото кръстовище на Зелен дол. Там има окрупненена собственост и бърз достъп до магистралата. Може да се обособи зона от около 300 дка. В момента терените са със статут на земеделски площи.

„Считам тези две намерения, които имаме – за Иновационен квартал и за нова Индустриална зона, за стратегически. Не смятам, че ще станат бързо и веднага. В този мандат, който ми остава, се надявам да ги стартираме“, уточни той.

В хода на пресконференцията бе обсъдена и темата, свързана с предстоящия протест на жителите на шест села заради моста на Покровнишко шосе.

„МРРБ е одобрило документацията за публикуването на обществената поръчка за моста на Покровнишко шосе. Хората имат своето право на протест и аз ще отида“, отбеляза Стоянов.

Според него ако няма обжалване на поръчката е възможно реалното строителство на моста да стартира в края на месец август – септември. Изграждането, по думите на Илко Стоянов, ще отнеме около шест месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *