Кирил Петков: Получаваме цялото количество азерски газ от 1 юли

България ПОЛИТИКА СВЯТ

От 1 юли България ще получава пълните количества от договорения от Азербайджан газ. Това съобщи премиерът Кирил Петков на днешния блиц контрол в парламента. Той потвърди и пред депутатите, че американска компания ще доставя газ за България, без посредник и на цени по-ниски от тези на „Газпром“.

„Добрата новина днес е, че това което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставка от азерски газ, вече няма да е това факт. Ще можем да си получим цялото количство азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли“.

По думите му всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България.

„Тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента. Част от инвестициите, които сме планували, е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси – няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала“, допълни Кирил Петков.

Премиерът добави, че освен газовите връзки България ще разполага с безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

„Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци. Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България“, каза още Кирил Петков.

По повод предстоящото му посещение в РСМ той каза, че не се предвижда да бъдат подписани конкретни документи.

„Не е финализирана срещата още в точния ѝ състав, но едно е сигурно – продължаваме конструктивния диалог, но няма да няма да бъде подписано нищо конкретно на тази дата“, каза Петков./БНТ, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *