В Гърция хазната плаща 60% от сметките за ток

БАЛАКАНИТЕ ПОЛИТИКА

Гърция обяви нови мерки на стойност 3,2 млрд. евро в подкрепа на гражданите на фона на покачващите се цени на електроенергията и газа.

След държавната субсидия за зареждане на автомобилите с гориво на стойност 130 милиона евро, държавата поема през м. юни 60% от увеличените сметки за електроенергия, издадени от декември 2021 г. до май 2022 г.

Новите мерки ще поемат от 70 до 80% от увеличението цената на киловатчас за домакинствата, предприятията и земеделските производители. В основните жилища за първите 300 kWh се поемат 86% от увеличените разходи за електроенергия, като средната помощ възлиза на 56,6 евро на месец. Общият размер на финансирането през май е 200 млн. евро. За стопанските потребители единичната цена на субсидията през май е определена на 120 / MWh.

За малки и средни предприятия с електрозахранване до 35 kVA, субсидията е 50 евро. При природния газ държавната субсидия за домакинствата през май ще бъде в размер на 20 евро за топлинен MWh за всички домакинства.

Гръцката държава субсидира за зареждане на автомобили с гориво за литър бензин с 22 евроцента. Мярката важи за зареждане до 60 литра месечно и се прилага за период от три месеца. Право да се възползват от субсидията имат физически лица, сред които и упражняващи свободни професии, подлежащи на данъчно облагане в Гърция, с деклариран годишен доход до 30 хиляди евро. Субсидията е в размер на 30-40 евро и обхваща както бензина, така и газа. За реализиране на мярката ще бъдат изхарчени 130 милиона евро./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *