Енергийният министър: Търсят се възможности за общи доставки на газ за целия регион

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Работи се по всички възможни сценарии за разширяване на сътрудничеството със страните от региона на база на инфраструктура. Беше подписано споразумение за изграждане на сръбската връзка. Относно търговията с природен газ България и Гърция ще работят заедно. Търсят се възможности за общи доставки на газ за целия регион. Системните оператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат споразумение за увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности за ел. енергия.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов след международната среща за регионално сътрудничество за енергийна сигурност, която се проведе в резиденция „Бояна“.

Фокусът на темите, които бяха обсъдени от енергийните министри на Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Азербайджан и Украйна, бяха диверсификацията и зеленият преход.

Обсъдено беше и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на Европейския съюз за закупуване на енергия. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев също бяха на форума./BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.