ИТН поиска НС да обсъди плана за въвеждане на еврото в България

България ПОЛИТИКА

В парламента „Има такъв народ“ поиска Народното събрание да обсъди Националния план за въвеждане на еврото в България.

С декларация председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански изрази  възмущение, че на днешното заседание на Министерския съвет е предвидено приемане на плана, без той да е обсъждан в ресорната комисия  и в пленарната зала: 

„Надявам се, че коалицията и нашите коалиционни партньори не са забравили и няма да е необходимо да им напомням, че за всички тях един от приоритетите им е приемането на еврото след мащабна разяснителна кампания, цитирам – „така, както е записано и в коалиционното споразумение“.

Каримански заяви още, че все още не е готов анализът за ползите и негативите от въвеждането на еврото, който е записан в коалиционното споразумение. 

Национален план за въвеждане на еврото се очаква да бъде одобрен на днешното правителствено заседание.

Според първоначалния вариант страната ни трябва да въведе европейската валута от началото на 2024 г. без преходен период, а датата на приемане на еврото трябва да съвпада с въвеждането ѝ като официална разплащателна единица.

В рамките на месец след това левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. Превалутирането ще се извършва по фиксирания курс./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.