Шефът на „Кинтекс”: Напускам поста и оттеглям жалбите си, но ще съдя Нинова

България ПОЛИТИКА

Решението за ремонт на военна техника е като „полубременна жена”, смята той

Напускам поста и оттеглям жалбите срещу уволнението си и прекратявам ръководенето на „Кинтекс”. Това обяви пред NOVA шефът на държавната компания Александър Михайлов. Той обаче посочи, че ще съди министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за „неистини, казани по негов адрес“. 

„Явно съм много неудобен за г-жа Нинова. Защото тя дори не изчака съдът да се произнесе законно или не е първото ми уволнение. Сигурно под нейно давление аз бях уволнен втори път. Тя не пожела да говори с мен, когато беше в „Кинтекс”. Аз не драпам да работя там, не искам да работя с Нинова и с това ръководство на ДКК”, обясни Михайлов, като посочи, че решението му да напусне е семейно. По думите му Нинова „може да върне Народния съд и да го представи като съдебна реформа”. 

Михайлов обясни, че оставя „Кинтекс” в „перфектно състояние” с погасени кредити, десетки милиони по сметките и договори за над 110 млн., обезпечаващи дейността за следващите две години. „Да видим дали сметките няма да се източат за комисионни и дали няма да се пришият посредници към заварените договори”, посочи той.

Решението за оказване на военна помощ чрез ремонт на военна техника той квалифицира като „полубременна жена”. „Това решение е и всичко, и нищо. БСП ще го представи на своя електорат като победа: „Другари, успяхме да удържим – няма да даваме оръжие на Украйна”. Избирателите и пацифистите ще се радват. Паралелно ще продължи старата схема с българско оръжие през посредници – Чехия, Полша и Словакия”, смята Михайлов.

Той е на мнение, че останалите три партии от коалицията ще представят решението като успех. „Ето – започнахме да оказваме военна помощ на Украйна. Едно и също твърдение, манипулативно, как ще бъде заблуждаващо представяно пред две противоположно настроени групи хора в нашето общество”, добави шефът на „Кинтекс”.

Ремонт на военна техника

По думите на Михайлов първо трябва да се обсъди какъв е капацитетът на българските ремонтни бази. Попита дали Кирил Петков е запознат с реалното състояние на „Авионамс” и „Терем”.

„Едното от тях работи по руски лиценз за летателната техника. Другото – знае ли какво е реалното му състояние. Заради недофинансиране 1/3 от неговото ремонтно оборудване е дефектирало и бракувано. Друга част е изчезнала, открадната и изнесена. Това предприятие работи с 40% от капацитета си, с който поддържа техниката на Българската армия”, обясни той.

Уточни още, че в България няма производство на резервни части за ремонт на тази техника. „Такива няма. Преди се взимаха от Русия – тя има ембарго. Преди се взимаха от Украйна – там наличностите свършиха и производствените мощности са унищожени”, категоричен е Михайлов./nova.bg, сн: стопкадър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *