Поскъпване на газа с 30% повлича и хляба

България

Газът поскъпна с повече от 30% от 1 януари, а това ще доведе до покачване на цените на хляба и на редица други стоки и услуги, според представители на бизнеса. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в първия ден на новата 2022 г. утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 133,41 лв. за мегаватчас. За предходния месец декември цената на газа беше 102,33 лв./MWh.

Поскъпването е над два пъти по-голямо от първоначално поисканото от “Булгаргаз” увеличение с 14,5%. Причината за това е нарастването на цените на международните газови пазари от 10 декември насам, след като газовото дружество внесе заявлението си в КЕВР за покачване на цената.

Поскъпването на газа ще доведе до покачване и на цената на хляба. “Всяко поскъпване на суровина се отразява върху крайната цена”, каза за “Труд” Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите “Хляб за България”. Той обясни, че цената на хляба в търговската мрежа няма да се промени в близките дни. Но в срок от 20 до 40 дни по-скъпият газ ще доведе и до повишаване на цената на хляба. “Технологията на продажба на хляба не позволява моментално покачване на цената на производителя”, каза Георги Попов.

Причината за това е, че производителите имат договори за доставка на хляб в търговските вериги, които са с някакъв срок на предизвестие, най-често от около 20-30-40 дни. За да повиши цената производителят трябва първо да предупреди търговеца, и след като изтече срокът на предизвестието новата цена влиза в сила.

Затова поскъпването на газа от 1 януари 2022 г. първо ще се отрази на производителите. “Започваш да се чудиш откъде да свиваш разходи, ако все още има възможности за това”, коментира Георги Попов. Чак след време и потребителите ще усетят промяната по джоба си.

Покачването на цените ще стане първо в малките фурни, които сами пекат хляба си. Причината за това е, че те нямат договори с търговци, а продават в собствения си обект. Така поскъпването на газа може веднага да се отрази на цените им. Но през първите дни малките фурни също може да се опитат да задържат цените, защото, ако ги вдигнат, хлябът им ще бъде по-скъп отколкото в големите вериги, което може да отблъсне клиентите. /Труд, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *