Борисов към управляващите: Затъвате все повече и повече

България ПОЛИТИКА

Не знам кой съветва управляващите да участват в толкова много и различни предавания, но навсякъде казват различни неща за газа. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на партията.

Според Борисов енергийният министър Александър Николов се държи като паднал от Луната.

България пак купува руски газ, ама през посредници, заяви Делян Добрев.

„Те всеки ден затъват все по-дълбоко и по-дълбоко с изказванията си“, посочи Борисов, относно съмненията, че има посредник, който оскъпява газовите доставки в България. „Фирмата МЕТ резервирала количества за собствени търговски цели“, заяви той.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев посочи, че цената с посредниците – ДЕПА и МЕТ – взимаме газ на по-висока цена. ДЕПА е гръцкият „Булгаргаз“, посочи той и уточни, че продават на българския „Булгаргаз“ руски газ. При тази схема на управляващите цената, която ще се получи, е 182 и 85. Добрев посочи, че не изключва, че се правят манипулации с цената, като включват количества от „Чирен“, както го правят всички месеци досега, посочи той.

Борисов поясни, че „Чирен“ е бил изпразнен и е оставен на 18%. „С тези 18%, 8-9% могат да играят по фактури. Вкарват по фактури евтиният газ от „Чирен“, намаляват за пред очите ви цената, този газ обаче си стои там, в същото време продължават да купуват скъпия газ и той отива на фактурите ви. А иначе като излезе КЕВР ще кажат, че цената е тази – но те вкарват в микса това, което е на дъното на „Чирен“. А после, производството, битовият потребител ще плаща друга цена, просто за да ви замазват очите ще правят тази манипулация, те я правят втори месец. Затова не си напълниха като Полша и Европа хранилищата, за да могат да играят с цената“, смята Борисов.

Делян Добрев посочи, че цената на газа с това оскъпяване ще е с  35% по-висок, отколкото трябва да бъде.

ДБ трябва да разберат как обслужват агресора и диктаторът Путин чрез купуването на газа от посредници, категоричен е лидерът на ГЕРБ. „Германия и Австрия могат да си плащат, а ние не можем – защото сме по-богатите и по-мощните ли бе?“, запита той и допълни, че пазарът нямало да е по-евтин, ако сме били резервирали количества.

„Страшни схемаджии са. Там са мислители, които нямат равни. В България такива не бяха идвали“, каза Борисов.

Добрев обясни, че у нас има две енергийни борси, съществуващи от години. „Управляващите спряха да купуват газ от там. Няма дори и обява, че държавата иска да купува чрез тях, защото така не могат да нагласят MET да доставя газ“, заяви още той.

Борисов допълни, че неслучайно Петков казва, че държавата е един разпределител на пари – взема от едни хора и дава на други, а те изнасят в офшорни компании.

Теглят заеми, за да изплащат схемите си. Ако дойде друго правителство след 3 години, то то няма да може да прави никакви политики, а ще трябва да връща милиарди, обясни Борисов.

Теменужка Петкова допълни, че темата свързана с доставките на природен газ е въпрос на национална сигурност и законът ясно е казал кой и къде определя покупката и доставката на газ а това е НС и МС. Тези „борци против корупцията“ взеха натъмно решение, че спират доставките на газ от Булгаргаз. Ние се чудихме защо не идват в НС, а то е било заради това. Скъпата цена на газа ще я платят българските граждани, отсече още тя.

Инфраструктурата за пренос на газ е 100% собственост на българите, категоричен е Бойко Борисов./ Новини.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *