Проф. Огнян Кунчев: Без ковид вълна до края на септември

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Постепенно намалява броят на заразените с коронавирус у нас, но процентът на смъртните случаи остава сравнително висок. Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев показа графика в студиото на телевизия „България он ер“, според която случаите на заразени намаляват от февруари насам.

„Преболедуваха хората и имаме имунитет поне за 3-4 месеца. Има хора, които повториха и потретиха Омикрон, последствията са минимални. Десетина починали на ден за България е много. По броя на починалите съдим за това колко души се заболяват дневно. При нас смъртността е около 0,2% – 3 пъти по-голяма от това в ЕС. От това следва, че броят на заразените дневно е 5 хиляди – десетина пъти повече от официално обявяваните“, обясни той.

В момента падаме под свръхсмъртността за предишните години, посочи математикът от БАН. „Хората, които са можели да починат, са починали преди това“, отбеляза проф. Кунчев. По думите му Омикрон продължава да доминира у нас.

„Това, което беше в края на януари – бяха спрени училищата и детските градини, това е повече от 50% локдаун. Това са места, където основно се разпространява коронавирусът. Това ни спести 70 хиляди случая на ден. Разбира се, пострада пак образованието. До края на септември е много трудно да има вълна“, подчерта професорът.

Той прогнозира силно затихване на пандемията този месец. Според него правилната стратегия е да се борим с коронавируса на локано ниво.

Междувременно се провеждат изследвания на БАН за защита на населението и критичната инфраструктура у нас; съхраняване и развитие на националната идентичност; развитие на образованието, възпитанието и науката в духа на националните и общоевропейски ценности. 16 института на БАН са част от Националната научна програма „Сигурност и отбрана“. Знаем кои са пробойните, въпросът е да има стратегия да се реагира веднага. Целта е да има готови сценарии за реакции“, изтъкна математикът./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *