Здравков: Здравеопазването ни към момента не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца

България

„Организацията в момента на нашето здравеопазване не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца. Такива засега се извършват след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва само в планов порядък”. Това съобщи директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ Благомир Здравков.

В студиото на „Събуди се“ той коментира новия вид хепатит, който разболява сериозно деца в други страни. Към момента има регистрирани случаи в 14 държави. „Първите научни съобщения за такива случаи на хепатит са от април тази година от различни страни от Западна Европа и САЩ”, каза Здравков.

По думите му тревожното е, че има малка част от случаите, при които заболяването прогресра остро.

Мангъров: Основания за безпокойство заради новия вид хепатит при деца няма

„Още миналата седмица съм изпратил доклад до министърката, с който я запознаваме с този проблем. Трябва да успокоим хората, че място за паника няма. За щастие, честота на тежките хепатити е  доста ниска”, коментира той.

Директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е категоричен, че е важно да бъде създадена организация при евентуална необходимост от такива спешни чернодробни трансплантации.

Хепатит с неизвестен произход засяга деца в Европа, регистриран е и в Румъния

„Към момента не сме наблюдавали при нас точно този тип хепатит”, съобщи той.

„Нашата задача като ръководители в здравеопазването е действията да изпреварват последствията и да можем да оказваме адекватна помощ на всяко дете”, отбеляза Благомир Здравков.

„Това, за което родителите трябва да наблюдават при децата е уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са симптомите на хепатита. Какъв точно е обаче – следва да се уточни в лечебно заведение”, обясни той. /Нова телевизия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *