Гръцки учен: Вълната от „Омикрон“ ще отшуми до 20 февруари и ще е последната мутация на COVID

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СВЯТ

Вълната от инфекции с щама на коронавируса „Омикрон“ ще отшуми до 20 февруари и вероятно ще е последната мутация на новия коронавирус, заяви Демостен Сариянис, професор в Университет „Аристотел;“ в Солун, пред гръцкия информационен сайт Newsbeast.

Известният в Гърция учен се позова на математически модел за развитието на поредната вълна от пандемията. През последните пет дни в Гърция всеки ден се регистрират нови рекорди за заразяване с коронавирус – в петък имаше 40,5 хиляди случая, а щамът „Омикрон“ стана преобладаващият щам в страната.

Според Сариянис възходящата тенденция ще продължи до 20-22 януари, като средното седмично ниво ще достигне 66 хиляди инфекции. На практика това означава, че може да има дни, в които ще има 80 000 и дори 100 000 случая на коронавирус на ден, каза Сарианис, който смята, че изчисляването на средното седмично ниво е по-точен метод от дневното отчитане.

„Така на 20 февруари, месец след пика на поредната вълна, нейният спад вече ще приключи. Тогава средният седмичен брой на заразените ще бъде 3500 – 4000 случая. Тогава ще дойде края на „Омикрон“ и много голяма част от нашето общество ще има имунитет“, каза Сариянис.

Може би по думите му това ще бъде последното „вършеене“ на коронавируса.

„Но дори „Омикрон“ да е последният скок на коронавируса, който наблюдаваме, което е много вероятно, логиката на самодоволството не трябва да надделява в никакъв случай, че всички леко ще го преболедуваме и ще видима края на това“, добави ученият. / trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *