България ще ремонтира украинска военна техника, Киев ще ни доставя ток (ВИДЕО)

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

България ще ремонтира украинска военна техника, Киев ще ни доставя ток и газ. Това стана ясно на съвместната пресконференция на Кирил Петков и Володимир Зеленски. 

„Обсъдихме взаимодействие в енергетиката – Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод”. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след разговори с Кирил Петков и българската делегация.    

По време на разговорите са били обсъдени възможностите за ремонт на украинска военна техника в българските мощности, обясни още Зеленски. „За нас е важно качеството и сроковете”, подчерта президентът.

Постигнати са били договорености за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна.

Киев ще сътрудничи на българските плавателни съдове, блокирани на украинските пристанища.

„Целта на санкциите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги подкрепя и занапред. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската перспектива на Украйна. Днес получих уверение, че България продължава да подкрепя това”, каза Зеленски.

Той коментира и кампанията на Петков за дарения за Украйна. „Със своя пример вие вдъхновявате много хора по света да помагат на Украйна. Благодарен съм и за готовността на г-н премиера да вземе участие в следвоенното възстановяване на Украйна”, каза Зеленски.

По-рано през деня българските представители посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпен. 

„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия“, коментира Петков по повод идеята България да окаже военна помощ на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *