Кметът Илко Стоянов: Истинският въпрос, който трябва да бъде зададен на благоевградчани е дали искат Бачиново да бъде парк или да остане местност

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов даде пресконференция, в рамките на която коментира внесеното предложение до Общински съвет за провеждането на референдум по темата за парк Бачиново. Той коментира, че като цяло е изненадан от внесеното предложение, тъй като на предходно заседание е говорено – това предложение да се внесе, когато от Община Благоевград официално внесат проектно предложение.

Според Илко Стоянов е много важно да се помисли какви точно въпроси да бъдат зададени и подчерта, че това, което трябва да бъде отправено като питане е дали благоевградчани искат Бачиново да придобие статут на парк или да остане местност.

„Знаете, че там има много частни имоти, които са предвидени за заструяване. Ако се инициира референдум и хората поискат да стане парк, дори частните имоти ще могат да се използват за парково обособяване. И към настоящия момент нямаме одобрен план за Възстановяване и устойчивост, нямаме оперативни програми, които да функционират. Да, в даден момент това ще се случи, но ние не знаем кога. В момента вариантът ни е Фонд ФЛАГ“, каза той.

Кметът на Благоевград посочи, че при евентуално приемане на плана или отварянето на програмния период, дълъг може да се трансформира в безвъзмезно финансиране. По думите му в Благоевград има хора, които не искат Благоевград да се развива и затова правят негативни кампании. „Ако ще развиваме този град, то трябва да е с проекти, които ще носят добавена стойност“, подчерта Стоянов. Той апелира към политиците да не пречат на развитието на Благоевград, защото общината има нужда от стратегически проекти за развитие.

По темата, свързана с проблема около зелената площ в кв. Еленово, Стоянов обясни, че още при встъпването му в длъжност е била депозирана подписка при него, в рамките на която жителите на квартала са настоявали въпросният имот да получи статут на зелена площ.

„В същото време беше започнат търг за отдаване на имота за поставянето на преместваме обект (б.ред. каравана). С това предложение предлагам статута на имота да бъде променен в зелена площ. Има и още един момент – създаде се цялото това напрежение, защото някой има апетит към този имот и вкарва напрежение, говорейки неверни неща. Той се опитва да пришие частния имот към общинския. Аз мога да се разпореждам само с общинския и точно това правя“, коментира Стоянов.

Той обърна внимание на това, че бащата на общинския съветник Иван Станчев е този, който има претенции върху общинската земя, като дори е дал показания пред съда по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *