Николов: Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България

България

„Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

„Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация“, каза още той.

„На 1 април е получено писмо от „Газпром Експорт” по повод начина на плащане за руски газ. Дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели всички необходими мерки, за да се подсигурят количества, включително спиране на добива от „Чирен”, посочи енергийният министър.

Той обясни, че веднага след това, ресорното министерство е изпратило запитвания по договора, а „Газпром” не е отговорило на въпросите му. „На 26 април е получено третото писмо, заявяващо спиране на доставките на газ. Това следва да се потвърди физически до минути, ако е факт”, обяви Николов.

„Очевидно е, че в момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие, а не в правно-търговски отношения. По тях българската страна няма никакви нарушения”, категоричен беше той. И добави: „Докато съм министър и отговарям  за тази административна структура, България няма да води преговори под натиск и сломена глава. България не се поддава на който и да е търговски контрагент на трета страна”.

Припомняме, че във вторник от Министерството на енергетиката съобщиха, че „Газпром” е информирал българската държавна газова компания „Булгаргаз”, че ще спре доставките на газ от сряда. Днес обаче изпълнителният директор на българския оператор на газова мрежа „Булгартрансгаз” Владимир Малинов отрече доставките на синьо гориво у нас да са спирали. /Novatv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *