Блинкен и Остин се срещнаха със Зеленски. САЩ ще изпратят още военна помощ в Украйна

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са се срещнали с украинския президент Володимир Зеленски в Киев тази нощ.

Това е първата американска визита в Украйна на такова високо равнище от началото на войната. Блинкен и Остин са съобщили на Зеленски, че САЩ ще предоставят над 700 млн. долара военна помощ. 322 млн. от тях ще отидат в Украйна, а останалите ще бъдат разпределени между 15 други страни в Централна и Източна Европа, уточнява Ройтерс. САЩ са одобрили и продажба на боеприпаси на стойност 165 млн. долара.

Вчера, преди срещата украинският президент даде пресконференция пред журналисти, като подчерта, че САЩ и НАТО „показват нарастваща готовност да доставят тежко модерно въоръжение на Украйна“.

„Ще говорим за нужните ни оръжия и времевия график за доставки. Искам да подчертая, че миналата седмица се подобриха сигналите, посланията, действията, сроковете и количествата за американско оръжие“, каза Зеленски.

Блинкен и Остин са казали още, че американските дипломати, напуснали в началото на войната, ще започнат поетапно да се връщат в Украйна още тази седмица. Освен това се очаква президентът Джо Байдън скоро да посочи номинацията си за посланик на САЩ в Киев./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *