Нов опит за евакуация на Мариупол

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Силно разрушеният град е контролиран до голяма степен от руските сили

Украйна поиска ООН да ръководи евакуацията на цивилните граждани от Мариупол. Смята се, че 100 хиляди души все още се намират в разрушения от руската войска град. И днес имаше опит за организирана евакуация, която трябваше да започне в 10 часа сутринта. Засега резултатите са неясни. Това потвърди и вицепремиерът на страната Ирина Верешчук.

„Днес отново ще се опитаме да евакуираме жени, деца и възрастни хора“, написа Верещук в Telegram, призовавайки хората да се съберат на магистралата в близост до търговския център Port City в града. „Ако всичко се случи по план, ще започнем евакуацията около обяд”, пише още тя.

На хората, които искат да избягат от руините на Мариупол, беше казано да се съберат на паркинга на разрушен мол, северозападно от града. Украйна организира тази евакуация и не е ясно дали тя изобщо ще се състои. Подобни опити се проваляха много пъти досега. Хиляди хора от други части на Украйна се надяват да получат вести от близки и роднини, живеещи в Мариупол.

“Бих искала, ако той ме види по някакъв начин или човек, който го познава, гледа това, да му кажат, че го чакаме да се върне и го искаме жив“, каза Кристина Кравчук, която е племенница на изчезнал в Мариупол мъж.

Украинците обвиняват руските войници и техните наемници, че подлагат на тормоз жителите на пристанищния град. Според тях те ги принуждават да взимат руски паспорти, изселват ги в Русия или ги заставят да полагат принудителен труд. Русия нарича действията си в Мариупол „освобождение“.

„Ситуацията в Мариупол се върна към нормалното. Жителите могат да се движат по улиците свободно, без да трябва да се крият от обстрела на украинските нацисти“, заяви говорителят на руското Министерство ан отбраната Игор Конашенков.

Днес украинският батальон „Азов” разпространи кадри от подземните помещения на „Азовстал”. Заедно с войниците в индустриалния комплекс се крият много цивилни, включително десетки деца. Те са в пряка опасност, защото „Азовстал” е бомбардиран ежедневно.

Компанията за сателитно наблюдение „Максар” обяви, че са открили второ място, което прилича на масов гроб край Мариупол. Още преди Русия да превземе града, от кметството казваха, че са принудени да заравят убитите в масови гробове, защото има хиляди убити от ежедневните руски бомбардировки. Според „Максар” тези гробове са нови, защото се появяват на снимките след като Русия окупира Мариупол.

Силно разрушеният град Мариупол е контролиран до голяма степен от руските сили./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.