Превозвачите излизат на протест заради високите цени на горивата

България ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

Транспортният бранш излиза на протест. Това обявиха професионални организации от автобусния и тежкотоварния превоз заради високите цени на горивата и разширяването на обхвата на ТОЛ системата.

Превозвачите са насрочили демонстрации за 27 април в центъра на София, а също и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград. Те настояват за конкретни мерки, които да доведат до намаляването на цените за горивата.

„На първо място – премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10 – 15 стотинки за всеки български гражданин.

На следващо място предлагаме намаления на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще доведе до намаление на цените на горивата с около 33 стотинки на литър за всеки български гражданин. Предвид необходимостта от нотификация от страна на ЕК настояваме до получаването на такава със задна дата от първи април 2022 г. държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в България 50% от вече платения акциз.

На трето място – извършване на задълбочена проверка от страна на компетентните органи върху вноса на суровия петрол. Не подкрепяме предложението на регионалното министерство за увеличаване за цената на ТОЛ таксите. Само ще вметна, че се предлага ползването на автомагистралите в България да струва колкото на магистралите в Германия“, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Превозвачите настояват и обхватът на ТОЛ системата да не бъде разширяван поне до края на тази година. Обявиха и, че ако исканията им не бъдат изпълнени до 18 май, предстои много по-голям национален протест.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов коментира по-рано днес, че няма да има отстъпки по отношение на ТОЛ системата./БНТ, сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *