На живо от летището във Варна: Говорят моряците от „Царевна“

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха прибрани с правителствения самолет. Машината кацна на Лещите Варна.

14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. 

Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама – украински.

На летището във Варна премиерът Кирил Петков посрещна моряците и обясни, че капитанът остава на борда, докато самият кораб може да излезе.

„Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – МВнР, всички институции, които бях част от тази задача. Сега фокусът ни е към другия кораб – този в Черноморск”, заяви премиерът Кирил Петков.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на „Царевна” още от самото начало на кризата. Тя е категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството.

„Бяхме готови, независимо кой има превес на пристанището – украинската или руската страна”, каза Петков.  

„Надяваме се да има син коридор за двата кораба – в Мариупол и в Черноморск”, каза министър Генчовска. От кораба „Рожен” са евакуирани шестима души, пожелали това.

Властите увериха, че са поддържали връзка и са получили съдействие от корабособственика. 

 „Като истински капитан, капитанът на „Царевна” в момента само иска да запази кораба, не се чувства застрашен”, каза премиерът.

„Не беше весело. Нападения към нас нямаше, но снарядите и ракетите падаха близко”, обясни помощник механикът. По думите му, военни са ги извели до Донецк, след това са стигнали до Ростов на Дон, а оттам в Сочи.

„Искам да благодаря на г-н Марков (бел. ред. – Антон Марков от ситуационния център на МВнР), държавата и Руската страна, те ни оказаха пълно съдействие”, каза друг от моряците.

„Ескортираха ни, пазеха ни, много човешко отношение”, заяви Веселин Славчев, втори помощник капитан.

„Изключително тежко, не е приятно да те стрелят отпред и отзад, военните действия се водеха в района на нашия параход. Щети има.  Над 10 попадения има по парахода”, заяви Стефан Янев, трети механик на парахода.

Българските моряци са приютили и сирийски за няколко дни.

„Обстановката на пристанището се нормализира”, каза Даниел Стефанов, директор на компанията корабособственик. „Всички корабособственици сме си направили постъпки и към Украйна, и към Русия за синия коридор. По кораба има следи от шрапнели. Надявам се, че корабът ще може безопасно да се прибере до България, когато е възможно. Ще има изпращане на друг екипаж. Ще разговаряме и с другите корабособственици. Тези, които останаха на борда, го направиха по свое желание”./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *