ЕКСКЛУЗИВНО: Говори прокурорът, който получи патрон в плик(ВИДЕО)

България

Пред NOVA говори спецпрокурорът, който беше заплашен с куршум и кръв. Ангел Кънев откри заплахата в четвъртък в шкаф на работното си място в прокуратурата. Той е заместник-ръководител на Специализираната прокуратура у нас.

През годините е наблюдаващ обвинител по редица знакови дела – като това срещу бизнесмените Миню Стайков и Васил Божков, както и срещу бившия екоминистър Нено Димов и за сигналите за подкупи в Агенцията за българите в чужбина и други.

„Вярна е информацията, която излезе в медиите, че в кабинета ми е открит плик с патрон. Аз нямах намерение да говоря пред медии”, заяви Ангел Кънев,  заместник-ръководител на Специализираната прокуратура.

24 часа след като стана ясно, че в кабинета на спецпрокурора Ангел Кънев е открит плик с патрони, пред NOVA държавният обвинител разкри, че на практика в сградата на спецструктурите се влиза лесно.

„Всеки един може да го направи това нещо – съдебен заседател, адвокат, обвиняем, който си иска може да влезе и да направи, каквото си иска в тая сграда от първия до последния етаж само не трябва да влиза през централния вход”, посочи Кънев.

И обясни, че охраната на магистратите у нас изглежда добре, но само на хартия. „Видеонаблюдението в дома, което сам съм изградил. Надграждано. Консултирано с експерти. Още не е включено към никой, това видеонаблюдение си го гледам само аз. И практически непрекъснатостта на процеса по охрана не се случва въобще в дома ми. И не се случва въобще в тази сграда. Тези хора обменят информация за моята охрана по личните си телефони. Една радиостанция няма. В НСО нещата не стоят така”.

В сигнал с любителски кадри, изпратени до NOVA, се твърди, че не всички врати в сградата на съда и прокуратурата работят с магнитни карти.  Колкото до самата заплаха-  прокурор Кънев все още не може да си обясни мотивите на човекът, заплашил го с кръв и куршум

„Аз обяснения за много работи нямам. Например защо аз съм без бронежилетка и защо това момче е без бронежилетка. Вие знаете ли, че на нас са ни дали две жилетки с изтекъл срок на годност. Ние сме четирима души в екипа. Т.е. аз трябва да кажа двама от вас няма да са с бронежилетка, защото съм по-важен”, заяви прокурора.

Прокурор Кънев е убеден, че разследващите ще направят всичко, за да стигне разследването докрай, но не вярва извършителят да се намери.  „Ако трябва да се работи адекватно в това разследване трябва да бъдат включени съответните структури, които имат оперативно-издирвателни правомощия, защото сами по себе си самите следователи и прокурори не могат да издирват”.

На въпрос страхува ли се за живота си той отговори: „Аз не се страхувам за себе си по никакъв начин. Смятам обаче че всеки нормален човек се притеснява за близките си”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *