Група български военни е в Мариупол, за да изтегли моряците ни

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев, е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания там български кораб. Това обяви по време на блиц контрола в парламента премиерът Кирил Петков.

Групата е била готова да изтегли екипажа в началото на седмицата, но ситуацията е била твърде рискована, обясни премиерът

„Молбата на капитана беше – оставете ни тук за момента, рискът според нас е по-голям отколкото на вас ви докладват. Когато имам такъв призив от капитана, аз казах – те трябва да си решат, това е тяхна отговорност, техните животи, и аз не мога да кажа нищо повече оттук“, каза Кирил Петков.

„Искам да ви уверя също, че генерал Венев, който лично отговаря за тази операция, е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна“, добави премиерът.

По думите на премиера на борда на „Царевна“ има 15 българи.

Общо шест чуждестранни кораба са блокирани в пристанището на Мариупол, съобщиха представители на сепаратистката Донецка народна република. Освен екипажи от България, там се намират граждани на Сирия, Азербайджан, Турция, Либерия и Египет./BNR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *