Георги Панайотов (посланикът ни в САЩ): Нито НАТО, нито България планира да изпраща военнослужещи в Украйна

България ПОЛИТИКА СВЯТ

„НАТО е отбранителен съюз. В Северноатлантическия договор е записано, че НАТО се държи за мира и сигурността в северноатлантическата зона.

В момента в тази зона има война, това означава, че НАТО трябва да увеличи своите способности за възпиране и отбрана. Цифрата от 300 000 ще стане 500 000 военнослужещи, които са в бойна готовност.

Страните членки на НАТО без САЩ имат превъзходство в бойната техника и численост на военнослужещите спрямо Руската федерация“. Това коментира посланикът на България в САЩ  Георги Панайотов в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.   


Дипломатът обясни, че според доклада на Световната банка, България за първи път е включена в групата на богатите страни. „България просперира и българският народ става все по-богат. Това се дължи на факта, че страната ни е част от свободния свят на демокрации. Свободният свят, е там, където обикновеният гражданин има свобода да взима самостоятелни решения – да си изказва свободно мнението, да има свобода на словото, печата, пътуването”, допълни той.

„България дава около 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Но какъв процент трябва да дадем, ако по нашите граници има вражеска армия, която иска да нахлуе на наша територия. Украйна има право на самозащита. И страните от НАТО и ЕС трябва да ѝ помогнем. Това се прави с политическа солидарност и конкретна подкрепа. Средствата, които инвестираме в нашата отбрана и средствата, които предоставяме под формата на въоръжения или хуманитарна помощ в Украйна, са всъщност инвестиция в нашата собствена сигурност”,  каза още събеседникът на медията.

По негови думите нито НАТО, нито България като член, планира да изпраща военнослужещи на фронта в Украйна. „Алиансът ще оказва помощ чрез обучение на украински войници и центърът ще бъде разположен в Германия”, обясни още Панайотов, който бе военен министър.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *