Седмокласници, явили се на втора дата на НВО, ще могат да участват в класирането за гимназиите

ТОП НОВИНИ

Ако има седмокласници, които не успеят да се явят на националното външно оценяване утре или в петък, министърът на образованието може да насрочи нова дата за изпит, както и да промени графика им за класиране в гимназиите. Това каза в „Денят започва“ директорът на РУО – София Ваня Кастрева.

Тя обясни, че при невъзможност на дете да се яви на някой от изпитите, в рамките на седмица след провеждане на изпита родителите трябва да подадат заявление до регионалното управление по образованието в града. Тази хипотеза важи при три случая – болничен престой, карантина или при смърт в семейството.

„Ако това (вторият изпит) се случи по време на класиранията, защото има хипотези, при които се нареждат нови желания, те могат да се включат. Ако се случи в по-късен етап, те могат да минат в хипотезата за прием над утвърдения държавен прием. Това бе възможно за четвъртокласниците и десетокласниците“.

Утре и петък ще са неучебни. Изпитът започва в 9 часа, но родителите трябва да заведат децата най-късно в 8.30 часа,. Децата трябва да имат документ за самоличност – ученическа книжка. Изпитът се провежда в училището, в което се обучава седмокласникът, пише се с черен химикал.

Първи модул е увеличен на час и 15 минути. Олекотеността на задачите е относителна, посочи Ваня Кастрева. Задачите по БЕЛ са 26, като последната е по литература, тя е за създаване на текст.

Ваня Кастрева коментира и по-високите резултати на зрелостниците таази година:

„Става дума за мотивация и самостоятелна подготовка. Ролята на средата е много важна, но когато говорим за едни 18-годишни млади хора, това е тяхната мотивация и техният труд.

Традиционно резултатите на зрелостниците от София са най-високи за страната. На първо място по успех е Математическата гимназия, следвана от Немската и Испанската гимназия.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *